18.2.2014

Kotiolutpäivä

Tuomaristo ei kuulu kotiolutpäivään. Kotiolutpäivässä ei ole kyse kilpailemisesta.



MITÄ?

Viime viikonloppuna oli yksi vuoden neljästä ravintolapäivästä. Ravintolapäivään voi ilmoittautua kuka tahansa. Ihmiset voivat tarjota omia, kotona valmistettuja ruokaluomuksiaan muille valmistajan itsensä päättämään hintaan. Maksua ei toki ole pakko ottaa, mutta yleensä kokit pyrkivät peittämään vähintäänkin raaka-aineiden aiheuttamat kulut. Ravintolapäivä on oiva tilaisuus käydä maistelemassa muiden kotikokkauksia, hakea insipiraatiota omaan arkipäivän ruoanlaittoon ja huomata, että ei se hyvän ruoan valmistaminen oikeastaan olekaan niin mystistä kuin aikaisemmin oli luullut. Ruokia tarjoaville kotikokeille ravintolapäivät ovat erinomaisia tilaisuuksia kerätä julkisen yleisön mielipiteitä omista aikaansaannoksista vaikkapa sitä tulevaisuuden unelmissa häämöttävää lounaskahvilaa silmällä pitäen.


Ehdotan järjestettäväksi kotiolutpäivää.

Käsityöolut on pop. Pienpanimot kasvattavat jatkuvasti keittokapasiteettiaan, sillä kysyntä on tällä hetkellä niin kovaa etteivät panimot ehdi keittää niin paljon kuin olisi tarvetta. Tyhjää, panimolaitteiston "laina-aikaa" aloittaville pienpanimoille ei yksinkertaisesti ole - pannut käyvät taukoamatta.

Oluen, ja erityisesti käsityöoluen, lisäksi suosiotaan on kasvattanut oluen valmistaminen. Tähän yksi, mutta varmastikaan ei ainoa, syy on Suomen veropolitiikka ja siitä heijastuva oluiden korkea hintataso niin Alkoissa, maitokaupoissa kuin pubeissakin. Suurempi ja olennaisempi syy lienee oluen suosion maailmanlaajuinen kasvaminen ja olutkulttuurin kehittyminen sekä ajan kanssa, tunteella tehdyn käsityön arvostaminen. Lähes kaikki "itse tehty" on hyvässä myötätuulessa.

Kotona saa tehtyä hämmästyttävän hyvää olutta helposti, yllättävän vähällä vaivalla ja maltillisilla kustannuksilla. Olutta voi valmistaa eri tavoin. Kaikkea ei tarvitse tehdä itse aivan alusta asti, sillä olutta voi tehdä valmiiksi mäskätystä olutuutteesta, jolloin kotona ei tarvitse murehtia maltaiden mäskäämisestä. Varsinkin aloittelevat kotipanijat valmistavat yleensä ensimmäiset oluensa uutteesta. Uutteella säästetään vaivaa ja aikaa, ja siitä saa valmistettua erittäin helposti erittäin hyvää olutta - kunhan tietää, mitä tekee. Täydellisempää kontrollia lopputulokseen ja valmistusprosessiin tavoittelevat siirtyvät oluen valmistamiseen mäskäämällä. Se vie enemmän aikaa, mutta kuten sanottu, se antaa valmistajalle enemmän kontrollia kuin valmiiksi mäskätyt uutteet. Oluen valmistamisen helppoutta ja mielekkyyttä tulisi pyrkiä tuomaan entistä paremmin ihmisten tietoisuuteen.


MIKÄ?

Kotiolutpäivä. Sitä ei ole vielä olemassa, mutta sellainen olisi mielestäni järjestettävä tasaisin väliajoin. Kotiolutpäivä on yksinkertainen tapahtuma, jossa jaetaan tietoa ja kokemuksia kotioluesta. Kotipanijat voivat tarjota omia keitoksiaan muiden maisteltavaksi, kerätä yleisöltä palautetta ja muodostaa kontakteja. Oluesta ja sen valmistuksesta kiinnostuneet ihmiset voivat käydä maistelemassa kotipanijoiden valmistamia oluita, kysyä neuvoja sekä vinkkejä ja huomata, ettei onnistuneen oluen valmistamiseen kotioloissa tarvita yliluonnollisia kykyjä tai satoja euroja maksavaa laitteistoa. Kotiolutpäivä sisältää myös työpajoja, joissa halukkaille näytetään alusta alkaen, kuinka helppoa oluen valmistaminen kotioloissa oikeastaan on. Kotiolutpäivä on kaikille.

Tuomaristo ei kuulu kotiolutpäivään. Kotiolutpäivässä ei ole kyse kilpailemisesta vaan jakamisesta - oluttietouden ja -kulttuurin kehittämisestä. Suomeen on saatava enemmän yhteistoiminnallista olutkulttuuria, jossa painotetaan yhdessä tekemistä, kokeilemista ja toisen auttamista.


MITEN?

Kotiolutpäivä voi tapahtua kadulla kojumaisesti ravintolapäivän tapaan. Oluesta ei voi vaatia maksua, sillä lain nojalla "alkoholin välittäminen palkkiota vastaan on kielletty". Maksun vaatiminen oluesta vaatisi käsittääkseni byrokraattisia järjestelyjä ja erinäisiä lupia. Tämä ei ole sopusoinnussa sen periaatteellisen ajatuksen kanssa, että Kotiolutpäivän tulee olla mahdollisimman helposti toteutettava ilman raskasta byrokraattista prosessointia. Käsittääkseni jokainen koju voisi kuitenkin ottaa vastaan "tippejä", jotka eivät tule maksuna oluesta vaan vaikkapa kiitoksena tai muuten vaan lahjoituksena.

Tarjoajien on oltava täysi-ikäisiä ja pidettävä myös huolta, ettei olutta tarjota alaikäisille, sillä lain mukaan on kiellettyä välittää olutta ilman palkkiota henkilölle, jos: (1) henkilö on alle 18-vuotias, (2) henkilö käyttäytyy häiritsevästi tai on selvästi päihtynyt tai (3) jos on aihetta olettaa alkoholijuoman väärinkäyttöä tai sen luvatonta luovuttamista tai välittämistä.  Tarjoilijan on myös huolehdittava, ettei oluen maistelusta koidu järjestyshäiriöitä. Lain mukaan "poliisi voi, milloin yleinen järjestyksen ylläpitäminen niin vaatii, kieltää alkoholijuomien nauttimisen julkisella paikalla". Mikäli yleisen järjestyksen ylläpitäminen ei vaadi alkoholijuoman nauttimisen kieltämistä, ei poliisi käsittääkseni voi kieltää alkoholin nauttimista esimerkiksi kadulla.

Muita rajoittavia lakeja en pikaisella kelaamisella löytänyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti