14.2.2014

Sori Brewing: Oaked Xmas Porter, Wake Me Up (Before You Coco)

Nyt vaikuttaa hyvältä. Joko tuota WMU:ta saa jostain?



Innostuneita, omistautuneita ja osaavan oloisia tyyppejä, innovatiivisia ideoita ja hyviä tuotteita. Nyt vaikuttaa hyvältä.


Todennäköisesti jokainen Suomessa asuva olutharrastaja on kuullut jotain suomalaisesta, Viroon panimonsa perustavasta Sori Brewingistä. Hassu juttu, sillä panimoa ei käytännössä ole vielä edes olemassa. Sori on antanut kuulua itsestään jo yli puoli vuotta, joten ehkä ei ole yllätys, että nimi on tuttu lähes kaikille. Jopa tyttöystäväni tiesi panimon nimeltä, vaikka ei ole ikinä harrastanut oluita eikä ollut suuremmin kiinnostunut olutmaailman asioista. Panimo on saanut kiitettävästi palstatilaa ja mediahuomiota niin Suomessa kuin Virossakin, mikä on varmasti suurilta osin onnistuneen markkinoinnin ja valtavirrasta poikkeavan liiketoimintasuunnitelman ansiota.

Tähän asti Sori on keitellyt tuotteidensa prototyyppejänsä Tampereella 50 litran Braumeisterilla. Hiljattain Sori on käynyt tekemässä pari erää myös ravintoloille - Bruuverin panohuoneessa väännettiin erä portteria ja Hämeen ammattikorkeakoulun tiloissa Mustialassa Kuninkaankartanon panimossa taiottiin 250 litran IPA-keitto.

Sori etsii parhaillaan panimotiloja Tallinnasta, ja myös sopiva panimolaitteisto on etsinnän alla - tarkoituksena on tehdä noin 2000 litran kertakeittoeriä. Tuotanto päästään Sorin arvioiden mukaan aloittamaan aikaisintaan tämän vuoden syyskuussa ja viimeistään vuoden 2015 tammikuussa. Sorin tavoitteena on olla kasvava, vientiin tähtäävä panimo, joka ei joudu tekemään kompromisseja tuotteidensa suhteen. Ratkaisut ja hankinnat ovat harkittuja: Viroon lähdetään muun muassa hyvän työilmapiirin, helpon ja yrittäjäystävällisen veropolitiikan sekä halvan rakennuttamisen vuoksi. Kuten sanottu, Sori tähtää tulevaisuudessa kasvuun, minkä vuoksi panimolaitteisto hankitaan käytettynä. Laitteistojen elinkaari on kymmeniä vuosia, joten ei ole mielekästä ostaa uutena heti hankinnan jälkeen pieneksi jäävää panimolaitteistoa.

Sori tekee belgo-amerikkalaisia oluita "omalla twistillä". Valikoima jakaantuu muutamaan eri kategoriaan. Lippulaivavalikoimaan tehdään tämän hetken kuumat tyylit: IPA, Pale Ale, Imperial Stout ja Wit. Maitokauppaan tehdään joitakin sisäänvetotuotteita, mutta lagerit eivät tule kuulumaan Sorin tuotevalikoimaan. Näiden lisäksi tehdään useampia rajoitettuja eriä vuodessa. Näihin kuuluu tynnyrikypsytettyjä oluita ja numeroituja, kypsytettäviä keräilyoluita, joita voi myöhemmin varata ja ostaa suoraan Sorin verkkoportaalista.


Tuote-esittelyssä oli Sorin Porter ja lystikkäästi nimetty Wake Me Up (Before You Coco) Imperial Mocha Stout. Arviot alla.



Vasemmalla Porter, oikealla WMU.



Sori Oaked Xmas Porter (6,3% ABV, 35 IBU)

Tammikypsytetty ja tuunattu, aniksella maustettu jouluinen Porter oli jo valmiiksi lasissa odottelemassa paikalle saavuttaessa. Humalointi toteutettu singlehop-tyyliin Fugglesilla. Musta väri, vaahtoa ei ollut ainakaan enää jäljellä. Oluen tunnistaa heti tuoksusta rehelliseksi portteriksi, joskin nenä jää hieman ohuen oloiseksi. Nenästä löytyy paahteisuutta, lakritsia, kahvia ja hieman hedelmäisyyttä. Suutuntuma on kuiva, reilun keskitäyteläinen ja maltillisen hiilihappoinen.

Makupaletilla on tummaa ja paahteista mallasta, kahvia sekä hieman hedelmää, lakritsia, raikastavaa mausteisuutta ja vaniljaa. Viimeistely on kuiva, hieman katkeroinen, paahteisen kahvinen, ohuehko ja lyhyehkö. Alko on erittäin hyvin piilossa, mutta runko on silti jäänyt liian ohueksi. Pidemmän lasissa istuskelun jälkeen menettää teränsä ja ohut, vetinen runko pääsee liikaa esille. Onneksi tämä on helppo juoda nopeasti.

Yleisvaikutelma: Hyvää - miellyttävä ja helppo juotava. Kevyemmän puolen porter, joka toimii hyvin vaikka sessioportterina tai saunaoluena. Tammi ja lisätty tähtianis on läsnä yllättävän kevyesti - tammi tuntuu lähinnä kevyenä vaniljaisuutena ja anis antaa profiiliin hentoa lakritsaa.



Wake Me Up (Before You Coco) (7,6% ABV, 100 IBU)

Oluen ensiesiintyminen yleisölle: tyyliltään tämän siis pitäisi olla Imperial Mocha Stout. Sorin mukaan olut on vielä nuori, ja optimitilanteessa se saisi kypsyä puoli vuotta ennen tarjoilua. Oluessa on käytetty jenkkihumaloiden ja ohramaltaiden lisäksi vaaleaa ruista, suklaaruista, perulaisia raakasuklaanibsejä sekä italialaista espressoa. Ibuja pitäisi löytyä 100. Siis niinku täysiä, 100%.

Nenä on tuhti ja runsas, mutta tyypillistä Imperial Stoutia selvästi kevyempi, kuivempi ja pehmeämpi. Runsas humalointi ei tunnu ainakaan nenässä erityisen katkerana tekijänä. Kokonaisuudessaan nenä on miellyttävän kuiva ja pehmeän oloinen. Siinä on runsaasti espressomaista, paahteista kahvia, tummaa suklaata ja todella miellyttävällä tavalla puuta, tammea. Aivan kuin joku olisi pitänyt oman lasini alla nuorehkoa, puhdaspiirteistä ja tasapainoista viskiä, josta nenääni olisi huijattu tasapainoisen viskin puhdas tammi ja jätetty muut viskin aromit pois. Toivottavasti ymmärrätte, mitä tarkoitan: ei haise viskille. Runsas ja monipuolinen mallaspohja antaa oluelle todella miellyttävän, maltaisen, pehmeän ja puisen nenän, jota myös humalat kuivattavat hienosti tekemättä siitä kuitenkaan erityisen katkeroista. Kuten sanottu, nenä on Imperial Stoutiksi kevyehkö, enkä tätä itse sokkona yhdistäisi kyseiseen tyyliin.

Suutuntuma on kuivahko ja täyteläinen miltei eloisilla hiilihapoilla. Makupaletilla on reilusti espressomaista kahvia, tummaa suklaata ja hieman mausteisuutta sekä raakasuklaamaista kitkeryyttä. Runsas, tumma mallaspohja. Humalointi antaa ryhtiä ja raikkautta, alko on täysin piilossa. Todella kuiva, mutta silti pehmeä yleisprofiili. Oluessa on pientä särmikkyyttä ja kulmikkuutta, mutta se ei kuitenkaan erityisemmin vaivaa kokonaisuutta. Aiottu puolen vuoden kypsymisaika todennäköisesti hioo näitä kulmia ja antaa oluelle siihen sopivaa pyöreyttä. Pelottavan helppo juotava.

Yleisvaikutelma: Erittäin hyvää. Tässä näkyy hienosti panimon "belgo-amerikkalainen" lähestymistapa: luvut ovat suuria, mutta maku on hyvin balanssissa raaka-aineiden sopivan suhteen ansiosta - mikään ei lyö yli kokonaisprofiilissa. WMU ei kuitenkaan ole tyypillinen Imperial Stout, sillä ainakin tämä versio on kovin kevyt kuuluakseen tuohon tyyliin - ketä kiinnostaa, ketä ei. Panimomestarin mukaan aikeissa on todennäköisesti nostaa alkoholipitoisuutta myöhemmin noin yhdeksään prosenttiin, jolloin saavuttaisiin lähemmäs Imperial Stoutilta odotettavaa tukevuutta ja täyteläisyyttä.

WMU. Lasissa kuitenkin Oaked Xmas Porter, ei WMU.


Lisää tietoa löytyy Sorin kotisivuilta: http://www.soribrewing.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti